SlovenskoSlovensko
EnglishEnglish
DeutschDeutsch
ItalianoItaliano
FrançaisFrançais
 
Piran
Piran

Piran ist einer der schonsten und altesten Stadte in ganz Slowenien. Piran liegt in den Armen des Meeres und hat viele Denkmale die von Ihnen entdeckt weden wollen.

Prebivalci vseh stoletij so ustvarili to lepoto z ozkimi tlakovanimi uličicami, številnimi cerkvami, razglednim obrambnim obzidjem in mogočnim Tartinijevim trgom v sredini.

Piran ima srednjeveški izgled, ki spominja na bližnje Benetke. Od svojega obstoja dalje je Piran zamenjal več oblasti, ki so vsaka po svoje prispevale za razvoj mesta skozi zgodovino.

Benečani so mestu Piran vtisnili lepoto njihove slavne arhitekture, ki je značilna za področje sredozemlja, Napoleonove Ilirske province so mestu prinesle infrastrukturo, slovenci pa smo mesto oplemenitili in mu dodali dušo. Najbolj znani meščan mesta Piran je Giuseppe Tartini, ki je ustvarjal v času Marije Terezije in bil poznan kot odličen violinist ter skladatelj. Meščani so mu namenili glavni trg, ki tako njemu v čast sedaj nosi njegovo ime. Mesto Piran ima veliko cerkva, ki so večinoma zgrajene v baročnem in romanskem stilu. Med njimi kraljuje cerkev Sv.Jurija, katere zvonik je narejen po vzoru zvonika Sv.Marka v Benetkah.


Piran
Piran


 
Od tod je prelep pogled na celoten Piran z njegovo okolico, poleg tega pa je hrib na katerem cerkev stoji, najlepše mesto za spremljanje prečudovitega sončnega zahoda, po katerem je mesto tudi znano. Okrog piranskega rta je zavarovano obalno morje Naravni spomenik rt Madona, ki je znan po največji pestrosti podmorskega življenja pri nas (morski konjički).

Prav zato je tu tudi edino pravo mesto za potapljače, ki se organizirano učijo prvih korakov. Morju so posvečeni Muzej podvodnih dejavnosti, Pomorski muzej "Sergej Mašera" ter Akvarij, kjer lahko občudujete različne vrste slanovodnih bitij.

Ko se sprehajate po promenadi ob morju ali ko klepetate v kavarnah z razgledom in glasbo, ali ko se predajate gurmanskim užitkom v eni izmed mnogih izvrstnih mediteranskih restavracij, vas ves čas spremlja pomirjajoče šumenje valov; pogled na morje in na prelepe sončne zahode pa vam daje občutek sproščenosti, neskončnosti, romantike in svobode.

Poletni večer si lahko popestrite z vrhunskimi koncerti klasične glasbe v križnem hodniku Minoritskega samostana in kulturnimi dogodki na Tartinijevem trgu.

Za bolj razgibano nočno življenje se lahko odpravite v mondeni Portorož z igralnico, nočnimi bari in diskotekami.Piran Plaža, ki obkroža mesto Piran je ponekod kamnita in ponekod betonirana, poskrbljeno pa je tudi za tiste, ki bi se radi odmaknili od vrveža in gneče ter obiskal nudistično plažo, ki se nahaja pod klifom desno od rta.
 
Piran Piran Piran Piran

Mesto Piran je znano po svojih restavracijah, kjer si lahko privoščite predvsem mediteransko kuhinjo. Tukaj bi izpostavila gostilno “Pri Mari” (poglej na zemljevid), kjer ob kvalitetni in prijazni strežbi, dobite tudi odlične sveže morske jedi. Od apartmaja Andromeda je gostilna oddaljena nekaj sto metrov. Vsekakor se v mestu Piran najde nekaj za vsak okus, tako da zagotovo ne boste ostali lačni.

V primeru, da imate radi umetnost, boste prišli na svoj račun. V mestu Piran je kar nekaj umetnostnih galerij, kjer lahko občudujete keramiko, kipe, slike in fotografije.

Kot zanimivost se na Tartinijevem trgu nahaja merilni kamen, ki so ga uporabljali v srednjem veku, ko še ni bilo metrskega sistema, vsak slovenec pa bi vam znal povedati zgodbo o Martinu Krpanu, ki je v Piranu natovarjal sol. Piran
     
Piran

Piran
 
Piran je idealno mesto za večerne sprehode ob obali, med katerimi je najbolj popularna pot do Portoroža. Lahko se tja odpeljete tudi s kolesom, ki je na voljo v apartmaju Andromeda.


V Piranu je poskrbljeno tudi za športne aktivnosti, med katerimi prednjačijo potapljanje, surfanje, jadranje, veslanje, ribolov ali pa smučanje na vodi.


Za tiste, ki bi radi obiskali okolico, lahko v bližnjem Turistično informativnem centru dobite brezplačni zemljevid ali pa se prijavite na enega od izletov, ki jih organizirajo lokalne agencije.
     

Okolica Pirana

V okolici mesta Piran, se lahko nadejate zanimivih dogodivščin in izkušenj. Veliko je krajev in destinacij, kjer lahko uživate.

Naj samo izpostavim nekaj takšnih:
S katamaranom se lahko odpravite direktno do trga Sv. marka v Benetke. Z avtom ali avtobusom lahko obiščete hrvaški Pulj, kjer se nahaja ena od največjih še stoječih rimskih aren. Na poti se lahko ustavite v Poreču in Rovinju ter se okopate v prelepem Limskem kanalu.

Če vam dišita Kraški pršut in vino Teran, lahko obiščete bližnji kraški svet, kjer se nahajajo ene od najlepših kraških jam - Škocjanske jame in Postojnska jama, kobilarna Lipica z znanimi Lipicanci in Štanjel, ki je mesto pod unescovo zaščito, zaradi njegove posebne arhitekture. Večja mesta v okolici so še italijanski Trst (36km) in Udine (116km), slovenski Koper (18km), Postojna (73km) in Ljubljana (120km)ter hrvaška Reka (96km) in Pulj (92km).

Piran Piran
   
Piran Piran
   
Piran